Sivarama Swami 1956-ban hét évesen került Kanadába, a hetvenes évek közepén került kapcsolatba az ottani Krisna-tudatú hívők közösségével, majd néhány évi angliai tartózkodás után a rendszerváltáskor érkezett Magyarországra. Azóta vezető lelkésze a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének.

Mi lenne az a dolog, amit nagyon szeretne elérni a következő pár hónapban?

Arra koncentrálok, hogy a budapestiek jobban megismerjék a Haré Krisna mantrát. Ezért most az egyik fő zenészünket képezzük ki arra, hogy a mantrázás arculatát képviselje Budapesten és Magyarországon. A fő dolog, az egészség igazi alapja az, ha az emberek éneklik a Haré Krisnát.

Mi az a dolog, amit legfontosabbnak tart a jelenlegi világban?

A legfontosabb, hogy az emberek megismerjék önmagukat és értsék meg, hogy ők nem azonosak a testükkel, hanem lelkek; amikor ezt megértik, az lesz az alapja a békének, és minden más dolognak, amit szeretnének. Mert ugye az, hogy emberek azonosítják magukat ezzel a testtel, ez az alapvető hibája az egész mostani civilizációnak. Nemcsak Európában, Amerikában, Indiában, hanem mindenhol. Ennek alapján egy hamis birodalmat építünk, a materializmus birodalmát, amivel elhanyagoljuk a lelket, a valódi személyiségünket. Mindegy, hogy anyagi szempontból milyen sikert érünk el, az emberek mégis frusztráltak, érzelmi betegségeik vannak, nincs elégedettség. Egyre több és több kárt okoznak önmaguknak és a környezetnek. Állandóan háborúról van szó, ezen az oldalon vagy a másik oldalon, te ukrán vagy, én orosz vagyok, stb., de ez a különbség nem valódi. Sem ez, sem az nem vagyunk, hanem lelkek vagyunk, és mint léleknek az az azonosságunk, hogy Istennek vagyunk a szolgái.

Mi az a dolog, amiért le kellett születnie erre a Földre?

Azért, hogy újra elfogadjuk, hogy nem vagyunk független élőlények, és nem kell utánoznunk Istent; hogy elfogadjuk, hogy mi Istennek a szolgái vagyunk, és vissza tudjunk menni az eredeti lelki otthonunkba, ahol igazából boldogok lehetünk. A boldogság ugyanis azt jelenti, hogy annak megfelelően viselkedünk, mint amik vagyunk. Amikor azonban nem eszerint viselkedünk, valami hamis elképzelésünk van, hogy én úr vagyok, hogy én irányító vagyok, hogy én most boldog leszek a testemmel azonosulva, akkor sosem találjuk meg a boldogságnak az útját. De amikor elfogadjuk, ezt a szimpla dolgot, hogy alkati tulajdonságom, hogy istennek a szolgája vagyok, s amikor azt megérjük és hajlandók vagyunk ennek megfelelően viselkedni, akkor visszatérhetünk az eredeti otthonunkba, ahol boldogok lehetünk. Az egy másik otthon, mert bár itt minden ideiglenes, ott semmi sem az, ott minden örök. Ott a boldogság is örök.

Krisna-tudatú Hívők Magyarországi Közössége 1%

A boldogság azt jelenti, hogy úgy viselkedjünk, mint aki vagyunk – Sivarama Swami

3 Kérdés | 3 hozzászólás

Hozzászólás