Az érzelmi zsarolás manipulatív tényét senki nem kérdőjelezi meg, közvetve, vagy közvetlenül majdnem mindenki megtapasztalta, a legkülönfélébb élethelyzetekben.

Az érzelmi zsaroláson kívül van még egy nagyon veszélyes, emberi életet és életminőséget elrabló játszma, amit viszont kevesen tudatosítanak magukban! Én úgy nevezem a HINTÁZTATÁS, vagyis HÚZD MEG – ERESZD MEG játék, amúgy alműfaja és eszköze az érzelmi zsarolásnak. A lényege, hogy ismét csak energia vámpírok, vagy a hatalmi mámor perverzei játszák. Azt már elemezni sem kell, hogy annak kell hatalom, aki picinek és gyengének érzi magát, emiatt állandó visszaigazolás kell neki, hogy manipulatív módon mennyire is tud uralkodni egy emberi lényen!
Nos, ezek születetten nagyon jó karakterológusok, egyből ráéreznek a gyengédre, mint szúnyog az ütőérre! Ha már megvan a résed a pajzson, hát beszivárognak. Azt teszik és mondják amit látni és hallani szeretnél, de mivel tökéletesen hipokriták, annyira tökéletesen játszanak (pszichiátriai megfogalmazása a szindrómának: borderline), hogy átjön, benyalod, elhiszed, és áldod a sorsot, hogy megtaláltad az igazit!
Aztán telik-múlik az idő, és kezdik óvatosan megvonni “kegyeiket”, sőt egyre több a téged érő kritika, aláaknázzák az önbecslésed, mert, ha kicsúszik a talaj alólad, úgy könnyebb téged manipulálni! Egy idő után a jól bevált pszichikai módszerek hatására, a spontán tiltakozásod átcsap egy bizonytalan önvádba, és akkor elkapták a grabancodat, véged, vérdonor lettél te is!
Nyilván senki sem tud, bír huzamos ideig fullasztó környezetben élni, nem mazochista annyira, és elkezd ismételten tiltakozni, vagy csak elkezdi megszervezni a kiszabadulását ebből az önpusztító börtönből! A “pók” viszont figyel, minden szál, minden pici rezzenése befut a központba, és ő bizony nem engedi a zsákmányát!
Fogva tartód magatartása egy 180 fokos fordulatot vesz, bűbájosan kezd viselkedni (fontos az ártatlan arckifejezés szerepe), mintha mi sem történt volna, már-már skizofréniát okozva benned. Itt a lényeg, hogy nincs átmenet, ez a trükk, ez nem folyamat, ez sokkolás, és mint olyan megvan a hatása!
Annyira jól esik ismét megélni azokat az érzéseket, amik miatt azt érezted annak idején, hogy ő az igazi, hogy a konfliktuskerülő éned egyből igyekszik elfelejteni minden rosszat, és átadja magát a felhőtlen örömnek, dehogy akarsz elmenekülni, utazás elhalasztva, inkább ráfizetsz az átbookolásra, nem számít !
Na, de ez max. 48 óra! Aztán ismét “jön a megvonásos tünet, alkot a vegyület”, hogy egyik versemet idézzem! És koppansz, mint cserebogár a szélvédőn! Mi vaaaaaan? Nem akarod elhinni! Vitázol, feladod, nyelsz, szabadulnál, ismét beleakad a horog a szájpadlásodba, bekapod a műlegyet!
Ismét jön egy kis pempő, de most már csak annyi, ami eleve alapból elvárható, megkövetelhető lenne, de a kontraszt miatt, már-már ez is kivételes bánásmódnak számít! Jaj de jó, legalább nyugi van, béke van, lám-lám, talán bennem is van hiba, talán végig tudna ez ennyire jól működni! Tehát rágyúrsz, beleteszel apait-anyait, a lelked, te majd megmented a kapcsolatot, stb.
Aha, csakhogy egy jó labda játékhoz, az adok kapokhoz két partnek kell. Az tenisz. Amit te csinálsz, meg fallabda. Akkor meg ne csodálkozz, ha a fal adja a másik pofont.
Nos, ha nem vigyázol erre könnyen rámegy 15 év simán! Aztán addigra meg a részvényesek széthordják az arany bányádat! Kevesebb eséllyel, több kompromisszummal tudsz társat találni magadnak, mert az egyik legveszélyesebb mellékhatása ennek a hosszú szívásnak az, hogy paranoiás leszel, már nem tudsz megbízni senkiben, még abban sem, akit a sors, mint mentőövet dob eléd, mert nem akarsz újabb sérüléseket.
Mágára ismer valaki?

A manipulálás művészete, avagy hinta-e a palinta?

Mesélem a mesém | 7 hozzászólás

Hozzászólás