Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvost kérdeztük, hogy milyen módon találkozott először a Safe Laserrel és melyek voltak azok a tapasztalatok, amelyek abba az irányba vezették, hogy alkalmazza és javasolja ennek otthoni használatát.

Régóta ismerem a lézereket, melyek közül az általam használt lágy lézer az alternatív gyógyászat eszköztárához tartozik. A sebészeti lézerek térhódításával az eddig nem operálható elváltozások ma már könnyebben orvosolhatókká váltak.

A Safe, vagy Biztonságos Lézerek használatát a humán gyógyászatból ismerem, ugyanakkor sokszor kérdezik meg tőlem, hogy melyek azok a megdönthetetlen tények, amik miatt azt merem állítani, hogy a Safe Laser szinte felülmúlhatatlanul képes elősegíteni az emberi egészség fenntartását. A kor előre haladtával nem csak az embereknél, hanem az állatoknál is felléphetnek keringési rendellenességek, ami azt jelenti, hogy nem megfelelő a vér, a nyiroknedvek áramlása. Ennek a hosszú távú következménye, hogy a mikro keringés lelassul, sőt károsodhat. Ezt fizikai szinten érezhetjük – mind embereknél mind állatoknál egyaránt teljesítmény csökkenést, rossz közérzetet, fáradtságot vagy akár fájdalmat is okozhat. Ha képesek vagyunk a sejt közötti térben megfelelő anyagcserét vagy oxigén ellátást biztosítani, akkor a testünk működésében azonnal minőségi változást érzékelünk. A bizonyítási módszer nagyon egyszerű: az orrüregen keresztül sugározzuk be a vizsgált pácienst,- mivel itt fér a lézerfény legkönnyebben a hajszálerek keringéséhez – aki lehet ember, de lehet akár egy házi kedvenc is. A besugárzást megelőzően hőkamerás felvételt készítünk a testről.

A végtagok, az agy különösen jól megfigyelhetők ezzel a vizsgálattal kezelés előtt és után. Az orr besugárzása vörös lézer fénnyel történik, 5-5 percig a jobb és a bal orrlyukakban. Ezt követően egy pár perc múlva érdemes ellenőrizni a mikro keringést hőtérképes vizsgálattal.

A Safe Laser kezelést megelőzően az agy vérkeringése gyengébb volt, és ez a hőtérképes vizsgálat alapján tökéletesen látszódott. A kezelés után az agy véráramlása jelentősen megnőtt.

Ugyanez tapasztalható a végtagok hőkamerás vizsgálatánál is. A végtagok zöldek, ami azt jelzi, hogy ez egy gyengébben ellátott terület. A kezelés után a zöld szín helyét a piros és a narancssárga veszi át, ami azt jelenti, hogy javult a keringés. Ezt az emberek azonnal megérzik, még ha nincs is a közelben hőtérkép készítő berendezés, hiszen a végtagjaik meleggé válnak, esetleg a fájdalom csökken, vagy intenzívebb agytevékenység jelentkezik. Sőt, életminőség javulásról is beszámolhatnak.
A kutyák mozgékonyabbak, sokkal élénkebbek és érdeklődőbbek lesznek. Számomra is megdöbbentő, hogy akár egyetlen kezelés után is eredményt lehet elérni.

Milyen további vizsgálati módszereket javasol még a Safe Laser orvostechnikai eszköz hatékonyságának bizonyítására?
– Egy nagyon egyszerű, és mégis meggyőző vizsgálat lehet a vörös vértestek vizsgálata lézerkezelés előtt és után. Az köztudott, hogy vérünkben a vörös vértestekben található hemoglobin szállítja az oxigént. Az egészségtelen életmódunk miatt – szennyezett környezet, dohányzás, mozgáshiány, stressz, élelmiszer adalékok, zsíros ételek… – a vörösvértesteket fölösleges koleszterin és lipidek (zsír réteg) veszik körül, így csökken a vörösvértestek oxigén felvevő képessége, ami számos betegség kialakulásához vezethet (infarktus, daganatképződés, savasodás, szervek károsodása).
A vörös (660nm-es) lézerfény biostimulációs hatása miatt serkenti a vérzsírokat lebontó enzimek (koleszterin transzferáz, lipoproteináz) aktivitását is, melyek a vörösvértesteket körülvevő zsírréteg oldásában játszanak fontos szerepet. A zsírrétegüktől megszabadult vörösvértestek újra képesek lesznek a hatékony oxigénfelvételre, így javul a vér oxigénszállító kapacitása, ami számos betegség megelőzésében, illetve gyógyításában játszik szerepet.

A Safe Laser terápia a vér rögösödését is gátolja, mivel a vörösvértestek a zsírrétegüktől megszabadulnak, így újra felszínre kerülnek a negatív töltéseik, növelve ezzel a taszító erőt két sejt között. Az eredetileg összetorlódott sejtek elkülönülnek egymástól, így nagyobb felületen képesek oxigént megkötni.

Ez látszólag egyszerű folyamat, mégis óriási változásokat okozhat a szervezetben. Képzeljük csak el, ha egy sportoló, vagy egy nagyobb fizikai teljesítményt igénylő ember, állat (sport ló) összetapadt vörösvértestekkel éli az életét. Úgy érzem, hogy ez a két dolog, amit említettünk, az önmagában is bőven indokolja, hogy miért fontos a Safe Laser napi használata.
Ebben a cikkünkben kimondottan a vörös lézerekről, tehát a 660nm hullámhosszúságot kibocsátó készülékekről beszéltünk. Ennek kétféle teljesítménye van jelenleg, a 30mW és a 150mW-os. Az orrüreg besugárzására bőven elegendő a 30mW-os készülék, és a fent említett effektusok ennek segítségével is elérhetőek.
Az orrüreg besugárzásával nem csak a tüneteket tudjuk kezelni, hanem sok esetben a fő okok megszüntetésében is komoly szerepet játszik, mivel az egész szervezetben kifejti a hatását, és serkenti a test öngyógyító képességét. A lágylézer (Safe-Laser) terápia mellékhatás nélküli, szinte minden esetben alkalmazható, látványos javulást eredményező, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő eljárás.
Nem csak az emberek, az állatok is szenvednek a civilizációs betegségektől, stressztől táplálkozási betegségektől. Ugyanakkor a háztartási hulladék, a maradék sem mindig egészséges. Ahogy magunkat „mérgezzük”, úgy házi kedvenceinket is.

Milyen tapasztalatot tudna megosztani még velünk állatorvosi praxisából?
– Az állatoknál a nehezen gyógyuló sebek kezelése talán még nehezebb, még nagyobb feladat, mint a humán gyógyászatban. Hiszen az állatok sokkal fertőzöttebb környezetben élnek, valamint nagyon nehéz tudatosítani bennük, hogy a sérült felületet ne fertőzzék el újra az adott terület nyalogatásával, vakarásával vagy dörzsölésével. Igazán fontos szerepet kapnak a lézerek, hiszen a sebgyógyulási időt akár a felére is csökkenthetik. Itt egyértelműen a nagyobb teljesítményű, tehát a 150mW-os lézert tudnám javasolni, mert amíg az SL30 az orrüreg besugárzásában szinte verhetetlen, ugyanakkor a bőrkezelésekben, a felületi sérülések ápolásában sokkal hatékonyabb lehet az SL150.

Milyen egyéb tapasztalatai vannak?
– Az állatorvoslás másik komoly kihívása a fájdalomcsillapítás, melynek során a gyógyszerek sokszor kiválthatók mellékhatás mentesen a Safe Leaser használatával.
Alapvetően a gazdik látják, hogy házi kedvenceik milyen gyorsan gyógyulnak a Safe Laser készülékek használatával. Ezt követően felteszik a kérdést, hogy milyen módon tudnák a saját környezetükben használni a lágy lézereket. A Család-barát lézer fogalma náluk teljesedik ki igazán, hiszen nem csak a csecsemő, a felnőtt, a nagyszülő használhatja, hanem a családok leghűségesebb barátai, a háziállatok is – igaz, némi segítséggel, hiszen még egyetlen egy állat mancsába sem lehet lézert adni. Az viszont tény, hogy a biztonságos lézerek a mindennapok nélkülözhetetlen családtagjaivá váltak.

A Család-barát lézerek családunk legjobb barátainak

Cikkek | 0 Comments

Hozzászólás