Sokan vallják, hogy inkább nők szeretnének lenni, mint okosak. Kizárja-e ez a kettő egymást?

A köztudatban valóban nagyon sok olyan hiedelem van, hogy vagy szép vagy, vagy okos, ha szép vagy, akkor buta vagy, ha csúnya vagy, akkor meg okos, létezik ennek minden variációja. Több, mint valószínű, hogy ezeket a több ezer éves hiedelmeket, ezt a csoporttudatosságot hozzuk magunkkal. A jó hír az, hogy ezeket teljesen egyszerűen – ha éppen könnyen nem is -, de meg lehet változtatni. Régen az emberek azt mondták, hogy az ember életében minden a szerencsén és a véletlenen múlik. Aztán Krisztus előtt 350-ben, Arisztotelész, az ok-okozat törvényével azt tanította, hogy az Univerzumban törvények uralkodnak. Ez azt jelenti, hogy ha megtaláljuk ennek a kollektív tudatosságnak az okát, akkor nagyon könnyen megoldható mind. Akkor tudod már választani azt, hogy lehetsz szép, okos és nő is, egyszerre.

Úgy érzem, hogy a kollektív tudatosság már elég magas szinten van ahhoz, hogy az emberek egyre jobban nyíljanak, és már nem hagyják magukat olyan szinten befolyásolni és megfélemlíteni, mint ahogy régebben. Amikor egyénileg tudatosodunk, a kollektív tudatra is hatunk és a kollektív tudat visszahat azokra is, akik még esetleg nem akarnak, nem tudnak tudatosodni. Ha a például egy családban csak az egyik fél az, aki fejlődik, akkor ő azzal, hogy megöleli a másikat, vagy a gyermekét, sejtkommunikáció szinten adja át a másiknak az új információkat. Ha a kedveseddel, a férjeddel, a feleségeddel együtt alszol, akkor egész éjszaka ez a sejtkommunikáció fejleszti a másikat is.

A muszlim előretörésével egy újfajta női karakter-elvárás rendszerét kell megtapasztalnunk. Hogyan lehet ezt beilleszteni a meglévő európai női csoporttudatosságba?

Az európai nő társaink nagyon elférfiasodtak, úgy tűnik, hogy a karrier sokkal fontosabb a számukra, mint a család. Nézzük meg, hogy a muszlim nők mit tanulnak egész gyermekkoruktól kezdve. A férfi mellett vannak, szolgálják és támogatják a férfit, mert felnéznek rá. Ha ez a két nemzet megtalálná a középpontot abban, hogy a megaláztatás helyett tudatosan az alázatot választaná, összhangba kerülhetnének és támogathatnák a férfit a sikerben, ami által a férfi becsülhetné a nőt, hiszen ő adja meg azt az alapot, amiért ő sikeressé válhat, válik. Kölcsönösen megadhatnák egymásnak a kellő erőt és tiszteletet az által, ha ennek a két nemzetnek a kultúrája megtalálná ezt az egészséges középutat.

Egy versengés mindenképpen fenn áll most a nők és a férfiak között. Ha minden nő megtalálná azt a belső inspirációt és külső motivációt, hogy nem versenyezni kell, hanem egyszerűen adnia önmagát, akkor kellőképpen tudnák egymást támogatni.

Sok nő a függetlenség és az önmegvalósítás helyett a kényelmes aranykalitkát választja és annak ellenére, hogy kinyitják ezt az ajtót, még sem repülnek. Mit gondolsz erről?

Erről egy történet jut az eszembe, amit szoktam mesélni a tanfolyamaimon. Nemcsak mi nők, hanem minden ember, minden személyiség, saját öntudattal rendelkezünk amikor leszületünk, viszont, ha egy olyan családba születünk, amelynek az az alap hitrendszere, az a legerősebb hitrendszere, hogy “egy kislány nagyon kedves, nagyon aranyos, de igazán nincs szava”, akkor ezt az öntudatot megpróbáljuk elnyomni a tudatalattinkban. Megtanuljuk, hogy akkor vagyunk szerethetők, ha aranyosak vagyunk és mosolygunk, de nem fejezzük ki az érzéseinket, az érzelmeinket, azt, ami bennünk van.
Egy ilyen környezetben nevelkedett nő, vagy ilyen személy, személyiség, később nem meri elmondani a véleményét. Nem hisz magában, hiszen megtanulta, hogy csak akkor szeretik, ha kedves, ha mosolyog, ha nem nyilvánítja ki a véleményét, viszont, ha visszatérünk az ok-okozat törvényéhez, ha megtaláljuk ezt az okot, azt az adott mintát a gyermekkorban, amire ő már nem is emlékszik, ha ezt a blokkot felszabadítjuk, akkor ő már lehet öntudatos nő, aki ezzel egyidőben szerethető is. Innentől kezdve könnyedén kifejezheti azt, amit ő szeretne, ami őt motiválja, vagy boldoggá teszi és ezáltal meglenne az erő ahhoz, hogy valóban szárnyaljon és ne az legyen, hogy elkényelmesedve, a rosszabbat választva, abban maradjon akkor is, ha valójában nem érzi jól magát. Gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy miért szeretnek és miért büntetnek minket, és azt teljesen öntudatlanul fenntartjuk.

Szerinted mi egy nőnek a legnagyobb félelme?

Hogy nő legyen. Hogy merjen nő lenni. Hogy merje fölvállalni önmagát, hogy ne vesszen el a női aspektusokban. Hogy kislányként tudjon kislány lenni, tiniként tini, anyaként anya, a munkájában egy sikeres előadó, vagy vállalkozó. Hogy ezeket az aspektusokat meg tudja élni a szerepeiben és ne legyen lemondás egyikben sem, hanem összhangban tudja mindet megélni. El kell kezdeni befolyásolni mindenkinek a saját életét, oda kell figyelni a gondolataira, és a korlátozó hitrendszerei helyett – mint például, hogy nem vagyok elég jó anya, nem vagyok elég jó munkatárs, nem vagyok elég jó főnök – erősítenie kell magát abban, hogy “én képes vagyok erre”, “meg tudom tenni”. A kollektív csoporttudatosságban ugyanúgy benne van a nőiség, az anyaság pozitív minősége is, és ha egy nő megtanulja azt, hogy hogyan legyen anya a gyermekével, hogy hogyan legyen nő a férjével, a kedvesével, akkor már nincs mitől félnie, akkor már ki tud teljesedni minden szerepkörében. Megszűnik mások okolása és hibáztatása, egyszerűen meg tudja élni azt, aki ő valójában.

A mai nő nagyon sikerorientált. Elfelejtette azt az értéket, amit egy nő jelent a családnak, nem érzi annak jelentőségét, hogy az otthon melegét ő tudná fenntartani. Sokkal többre becsüli, értékeli a karriert, a sikert, amit persze megértek, mert ez a társadalom ezt vallja, hogy ezt kell tennünk, és közben elfelejtünk nőnek, anyának lenni. Én egyre jobban afelé tendálok, hogy megélem a család szeretetét, az otthon melegét. Magam is egy nagyon boldog édesanya vagyok és a gyermekemet mindig abban erősítem, képes mindenre, hogy mindent meg tud tenni, amit akar. Nekünk is voltak vitáink, de mindig támogatólag adtam neki azokat az információkat, amik számára olyan életet biztosíthatnak, hogy elérheti mindazt, amit szeretne. És csakis ez számít.

Szerkesztette: Horányi Ágnes

Lehetsz egyszerre nő is és okos is? – Balogh Csillát kérdezzük

Egyéb | 0 Comments

Hozzászólás