Egy éve ment el közülünk Darnel Christian, de nem az érdekel bennünket, hogy hogyan halt meg, hanem hogy hogyan is élt ő?

Christian úgy élt, ahogyan élni érdemes. Jelen volt mindig annak, ami éppen van, élvezte az életet, élvezte azt ami van, és azt is, ami nincs. Ő teljes volt, és rendelkezett azzal a tudattal, hogy hogyan lehet igazán jól éreznie magát az embernek a bőrében. Tulajdonképpen ez volt, amit az embereknek tanított, azt hogy hogyan teremtjük pillanatról-pillanatra a saját életünket, és hogy az olyan is legyen, amiben jól érezzük magunkat.

Hogyan valósultak meg Christian életében a saját tanításai?

Az ő élete egy minta volt erre. Jelen volt az emereknek, jelen volt önmagának, és amit csinált, azt úgy csinálta, hogy abban mindig örömét lelte. Legyen az akár egy tojásrántotta elkészítése, vagy ha kiment a lovához, örömét lelte abban, amikor lepucolta, megsimogatta. Nem tudott olyat és úgy csinálni, hogy az ember ne kapott volna hozzá kedvet. A tréningjeinek az alapja az volt, hogy meg tudjuk különböztetni a dolgokat, a tényeket, attól, amit mondunk a tényekről. Óriási a kettő között a különbség, mert valójában abban élünk, amit mondunk a dolgokról. Soha nem a tényekre panaszkodunk, hanem arra, amit nekünk azok a tények jelentenek. Ez olyan, mint amikor esik az eső, nem mindegy, hogy milyen kontextusba helyezed azt. Ha nagy a szárazság, azt mondod de jó, hogy végre esik, mert a növények szomjasak, de ha épp a strandra készülsz, akkor nem örülsz neki. Az a tény önmagában, hogy esik az eső, se nem jó, se nem rossz. Az, hogy hogy ítéled meg, hogy mi a te tolmácsolásod ezt a helyzetet illetően, ettől függ az életed minősége. Bármit, bárhogyan lehet tolmácsolni. A tények azok soha nem rosszak, vagy jók, csak az, hogy neked hogyan jelenik meg.

Ön is tudta alkalmazni a tréningen tanultakat?

Igen, természetesen. 1990-ben végeztem nála tréninget, úgy kerültem ebbe a dologba bele. Amikor elvégeztem a tréningjét, akkor teljesen átalakult az életem. Egészen megváltozott, hogy hogyan láttam a dolgokat addig és azután. A különbség ég és föld volt. A tréning csupán pár nap volt, és ahogy Christian mondta mindig a tréningek után, hogy 180 fokot fog fordulni az életünk, meglepő módon nekem tényleg annyit változott. Nem is számítottam rá. A tréning nagyon tetszett, Christian egy nagyon érdekes, egy lenyűgöző személyiség volt, ahogy beszélt, de az, hogy az én életemben ilyen hirtelen és akkora változásokat hozott, arra egyáltalán nem gondoltam.

Zimonyi Tünde, Christian özvegye, lelkesen folytatja a tréningeket, viszi tovább Christian munkásságát. Sokunk fejében még ott vannak azok a gyakorlatok, amik a fél világot megbotránkoztatták. Az eredeti partitúrát szeretné tovább vinni, vagy szelídíteni szeretné a módszereket?

A tréningek valóban nem szüntek meg. Christian a tréningjein folyamatosan dolgozott, mindig alakította, fejlesztette, és ami 20-25 évvel ezelőtt volt a program, az ma már természetesen nem ugyanaz. Nagyon sok minden változott, mert ő mindig úgy és annak megfelelően igyekezett a tréningeket összeállítani, amit éppen aktuálisan át szeretett volna adni a résztvevőknek. Nem mindig ugyanazzal a módszerrel dolgozott. Mondhatnám, hogy a huszon-valahány év alatt két egyforma tréning nem volt. Az elmúlt években a tréningeket együtt, közösen tartottuk, ki voltak szépen dolgozva a részek, hogy melyiket tartja ő és melyiket én. Szorosan összedolgoztunk. Ezeket viszem tovább. A tréningeket a résztvevők aktivitásukkal maguk is alakítják, de mindig van egy alap, amit mindenképpen át kell, hogy adjak a számukra.

Szerkesztette: Horányi Ágnes

Mi áll a Darnel tréningek mögött, mi a sikerének a titka? – Darnelné Zimonyi Tündével beszélgetünk

3 Kérdés | 0 Comments

Hozzászólás