E-demokrácia

Hányunknak jutott eszébe, hogy amikor szavaznak a parlamentben, akkor milyen jó lenne, ha a mi véleményünket is figyelembe vennék. Teljesen egyszerű, mindenkinek a kezében ott fityeg egy telefon, amire egy megfelelő applikációval, minden nap, a személyes szavazatommal tudnám kinyilvánítani a véleményemet. A kormány pedig egy olyan e-ablakon keresztül is befolyásolható legyen, ahol a népakarat is nap, mint nap megjelenik.

Természetesen ez azt a veszélyt is magában foglalja, hogy a médián keresztül egyre erősebb lenne a befolyásolás. Ugyanakkor a folyamatosan tudatosodó társadalom ma már tudja, hogy mi a jó neki, és mi nem. Ezzel teljes egészében a népfelség elve megvalósítható, és egyúttal tökéletesen kiiktatható a korrupció, mely, ha bárki döntési hatalomhoz jut, mindenféleképpen befolyásolni szeretnék a különböző érdekek.

Mi nem látjuk, ami a parlamenten belül van, csak a végeredményt, ami sokszor nem tetszik. A Lisszaboni Szerződés óta Európában rég meg kellett volna valósulnia az e-demokráciának. Vajon miért nem vezette be egyetlen egy nemzetállam és az EU sem?

Dienes István és Jakab István beszélgetése.

Hozzászólás