Ki váltja meg a világot?

Kedves nézőink! Oldalunkon karbantartási munkálatok folynak, ezért a videók lejátszásánál problémák lehetnek. Megértésüket köszönjük!

 

„Nem kell a világot megváltanunk. (Nem is tudjuk.) A világot már régen megváltották. Saját magunkat kell megváltanunk. Erre azonban csak akkor vagyunk képesek, ha saját magunkat napról napra jobb emberré fejlesztjük. Ha munkánkat minden tevékenységi területünkön, minden tulajdonságunkban (mint apa, anya, gyermek, alkalmazott, egyesületi tag, politikus, stb.)a legjobb erőnk és lelkiismeretünk szerint végezzük és napról napra mindig jobban, akkor megváltottuk magunkat. Ha ezt mindannyian így csináljuk, nem lesz többé megváltani való ezen a világon.

Nálam jobban senki sem tud tökéletesíteni, és ezt mástól nem is várhatom el. Az önfejlesztés az én feladatom és az én munkám. Csak egy életért vagyok felelős, a saját magamért. Nem élhetem a szüleim életét, nem élhetem gyermekeim életét sem, sem felebarátaimét. A felelősséget is azért viselem, amit ebben az életben csinálok. Csak azért kell talán egyszer számot adnom. Ha ebben az életben az önfejlesztés értelmében a legjobbat csináltam, akkor minden embertársamnak a legtöbbet adtam, amit adni tudtam.

Vegyünk egy példát. A legtöbb asszony attól lesz beteg, hogy már kislány korában a fejébe verték: „az asszonynak a családjáért kell élnie”. Fel kell áldoznia magát férjéért, gyerekeiért, akkor teljesítette be életét, akkor érte el életcélját. Ebben a formában képtelenség a saját természet megerőszakolása, és a természet ellen nem lehet büntetés nélkül erőszakot elkövetni. Az az asszony, aki megpróbálja magát háttérbe szorítani, magát másokért feláldozni, előbb utóbb beteg lesz. Akkor már senkinek sem tud segíteni, akkor ő maga szorul mások segítségére. Ha felismeri saját személyének döntő szerepét és a család gondozását az önfejlesztésen keresztül próbálja megvalósítani, a család napról napra többet kap tőle. Így mindenki számára egyre nagyobb, értékesebb segítséggé válhat.

A rosszul értelmezett (gyakran rosszul hirdetett) felebaráti szeretettel mindig másokon akarunk segíteni, mások körülményeit akarjuk megváltoztatni. De lehetőleg úgy, hogy magunkat, gondolkodás- és magatartásmódunkat, szokásainkat és körülményeinket ne kelljen megváltoztatni.

Mi a mások sorsát alamizsnával akarjuk megváltoztatni, vagy azzal, hogy látszólagos igazságtalanságokon felizgatjuk magunkat. Nem látjuk, vagy nem akarjuk felismerni, hogy mindenki a saját életéért felelős. Nem akarjuk megérteni, hogy mi így mások sorsának megváltoztatásához egyáltalán nem tudunk hozzájárulni.

Ehhez egyetlen lehetőség számunkra, hogy magunkon változtassunk, magunkat mindig tovább fejlesszük.”

Jakab István

Részlet Jakab István & Egészség-be-fektető társai – Lúgosítás a kór-talanság útja című könyvéből. A könyv kapható a Viva Natura Webáruházában ITT!

happy wheels 2 demo

Kategóriák:

Üzenet

Hozzászólás