Ha szeretetből “bántalmazunk” valakit, árthatunk-e azzal? Amit szeretetből teszünk, gyermekünk, a szüleink, a barátaink, az embertársaink felé, de nem feltétlenül simogató, mert pl.: nem engedem a falnak menni, drogot fogyasztani, stb, és inkább jól elfenekelem, ez a fajta szeretetnyelv valójában ártalmas-e?

A thétában mindig azt mondjuk és a spirituális világ is azt tanítja, hogy minden szubjektív, nem lehet általánosítani, hogy valami jó, vagy nem jó. Az, hogy milyen családba születünk le, a karmához is köthető. Ha olyan családba születsz le, amelyik a szeretetet az erőszak nyelvén tudja kifejezni, és ezt a szeretetnyelvet örökíti tovább generációról generációra, akkor neked is ebből kell tanulni. Mivel itt a szeretethez erőszak kapcsolódik, ezért az agresszión keresztül tudod azt megtapasztalni mindaddig, amíg rá nem jössz arra, hogy az az ősöd, aki behozta a generációs mintát a családodba, ő vajon mit tanulhatott ebből? Ezt egészen addig a generációig kell hordozni, amíg valaki fel nem oldozza. Ez a generáció lehetsz te, lehet a gyermeked, az unokád, mert a szülők, nagyszülők láthatólag nem tudták ezt megoldani. Ha viszont te megoldod, akkor az őseid, a felmenőid, lemenőid mindegyike felszabadul ez alól.

Erőszak, lelki zsarolás, fizikai erőszak, bántalmazás során biztosan, hogy sérülsz valamilyen ponton, de pontosítsuk, hogy ki is sérül valójában? Mindig az a személyiséged sérül, akivel ott, akkor, abban a pillanatban azonosultál. A benned lévő magasabb intelligencia, bölcsesség, végtelen lény, az isteni szikrád, ami mindenkiben benne van, ami működtet bennünket, sosem sérül. Amikor döntési helyzetben vagy, akkor mindig jön az érzés, hogy jobbra, vagy balra kellene menni? Akiben nagyon erős a genetikai minta, aszerint fog dönteni, éltetve tovább az örökséget. Aki már a mintát felismerte és már mer ettől eltérő, önálló döntést hozni, az általában az intuíciójára, a benne lévő isteni szikrára hallgat, de ezt az utat még nagyon kevesen választják.

Van tehát bennünk egy isteni szikra és van, aki szeretetre, segítségre szorul. Hogyan találhatnak ezen részeink egymásra, hogyan lesz a kettőből egy?

Úgy, hogy ez soha nem volt kettő. Amiket élünk, az egy tanult, hozott minta, ami valóban nagyon erős, és addig, amíg ezzel azonosulunk, addig fogunk szenvedni, addig fogunk sérülni ezektől a dolgoktól. Az a személy, akinek gondolod magad, akivel azonosulsz, az csak egy hiedelem, egy meggyőződés. Nagyon erősen vagyunk benne ebben, mert így neveltek fel. Megtanultuk, hogy ilyenek és olyanok vagyunk, hogy ezt és azt kell csinálnunk. Kapunk egy simogatást, egy kis szeretetet, tudjuk merre kell menni. Kapunk egy pofont, tudjuk merre kell menni. Ez a szeretetnyelvünk. Kinek egészséges, kinek kevésbé.

Amikor a szülők is olyan emberek, akik csak a személyiségünket veszik figyelembe, de a másik aspektusunkat, minőségünket, aki sokkal szélesebben láthatná a dolgokat, azt nem veszik észre. Azonosulunk azzal, hogy ha nem fogadunk szót anyának, akkor rosszak vagyunk, és nem dönthetünk. Szüleid nem kérdezik, hogy miért csináltál valamit, hanem csak reagálnak arra a tényre, hogy nem azt és úgy tetted, ahogyan azt ők elképzelték. Ha nem az őseid elképzeléseit viszed végig, akkor a szemükben rossz vagy. Ezért tanulunk meg a mintáink szerint dönteni, cselekedni, mert csak akkor kapjuk meg a szeretetet. Ezt hisszük legalábbis.

Amikor egy magasabb aspektusból akarsz dönteni, mert érzed a belső indíttatást, azonnal behúzod a féket, mert tudod, hogy ha nem az anyai és apai minták szerint éled az életedet, nem leszel szerethető. Nem fogod merni meglépni ezt az egészet, holott csak egyszer kellene ezt megtenni és akkor rájössz, hogy az egész nem is úgy működik, ahogyan hitted, vagy elhitették veled. Te valóban szerethető vagy.

Ha ilyen helyzetben hozol egy döntést, mindig úgy fogod érezni, hogy az rossz. Egy idő után inkább nem hozol egyáltalán döntést, mert úgy hiszed, hogy ehhez mindig édesanyád és édesapád tuti jó döntése szükséges.

Igazán sérülni azonban nem tudsz, mert aki valójában sérül, az az a személyiség, aki igazából nem te vagy. Ezt felismerve lehet ebből kijönni.

Tény, hogy az agresszióval, erőszakkal megélt szeretetből sokkal nehezebb kijönni a düh, harag és a tehetetlenség miatt, tudva, látva, hogy a szüleinknek, őseinknek sem sikerült ezt megoldaniuk.

Hogyan hat a szervezetünkre egy ilyen erőszakos környezet?

Ha egy olyan családba születsz, ahol a szeretetet erőszak által tudják kimutatni, a szeretet erőszak útján való megtapasztalása lelkileg általában bélproblémákat eredményez. Az empatikus érzékelés erőteljesebb, de a folyamatos stressz ott rezeg a hormonrendszerben, a pajzsmirigyben, és egészségileg ezeken a területeken mindent tönkre teszünk. Fizikálisan tud ártani, de ezt is csak addig, amíg meg nem látod a mögöttes értelmét.

Az ilyen emberek, mivel nem kapták meg a szeretetet, hitrendszerileg mindig hiányt éreznek, egész életükben nagyon erőteljes megfelelési kényszer alatt élnek, nem mernek hallgatni az intuíciójukra, mert megtanulták, hogy csak akkor és azáltal lesznek szerethetők, ha a szigorúan a szülői mintát követik. El akarnak venni másoktól szeretetet, csak úgy jár nekik a szeretet, ha elveszi azt. Az ilyen emberek teremése is csak úgy működhet, ha másnak teremt. Kiküldésre kerül a teremtése az Univerzumba, de nem tud hozzá visszaérkezni, mert nem tudja azt befogadni. Az ilyen emberek teremtése tehát más emberek teremtése lesz.

Amíg nem ismered fel a miérteket, azt, hogy miért kellett leszületned akár életeken át erőszakos családokba, addig nem tudsz rajta megváltoztatni. A célja talán az, hogy tanulj meg önállóan döntéseket hozni, magadnak teremteni és a teremtéseidet tudni befogadni.

Szerkesztette: Horányi Ágnes

Szeretet-e a bántalmazás? – Balogh Csillával beszélgetünk

3 Kérdés | 0 Comments

Hozzászólás