„…Belefogtam volna az életbe. Kezdtem leszoktatni magam az életről. Mikor megláttam, hogy vágyom valamire, elfordultam tőle, nem kell! Amíg valóban nem kellett! Az önuralom rabszolgaságában, az önfegyelem fegyházában töltött esztendők meggyilkoltak bennem minden vágyat, és sikerült magamnak végérvényesen bebizonyítani, hogy itt nem lehet mást, csak undorkodni és unatkozni.

Erkölcsös lettem. Több. Isten lettem. De milyen Isten! Hajhajahaaajj! – Azt hittem, hogy Istenhez megyek és kiderült, hogy az ördög volt, de már az is régen meghalt, és már egyik sincs. Elértem, amit akartam, már nem vágyódom és nem szenvedek. Ki vagyok fosztva. Önmagam gyomláltam ki magamból minden étvágyat. Öngyilkos lettem.

Most itt ülök és tudom, hogy örülnöm kellene, szeretnem, gyönyörködnöm, és mindet tudok. Mona âme est triste et je lu tous les livres.39
Ki vagyok pusztítva, sivatag vagyok, száraz, terméketlen, üres és élettelen. Itt ülök rossz lelkiismerettel, érdektelenül, egyedül, unatkozva, közönnyel, nem törődöm, hogy jön-e, lesz-e, van-e valami, és mi az, milyen és honnan jött. És már nem szenvedek, csak tudom, hogy mindennek vége és meghaltam. Ez a tudatos halál. Az ember mindent tud, de már nem kíván semmit.”

Hamvas Béla

39 Szomorú a lelkem, s minden könyvet olvastam.

…Belefogtam volna az életbe

Üzenet | 0 Comments

Hozzászólás