A hagyományos oktatás végnapjai

A technológia rohamos fejlődése mellett a jelenlegi oktatási forma elévült és a végnapjait éli. A megváltozott információáramlás paradigmaváltó hatást gyakorol a jelenlegi oktatási rendszerre.

A gyermekek reakciója, teljesítménye és viselkedése is egyértelműen jelzi, hogy a jelenlegi oktatási rendszerrel ők már nem kompatibilisek. A probléma pedig belehullott a pedagógusok ölébe, akiknek nincs túl sok szabad kezük a megoldásra, lehetőségük egy komplett oktatási rendszerváltás megvalósítására.

Mi lesz, ha a gyerekeknek már nem lesz szükséges a klasszikus módon tanulniuk, hanem intuitív módon letöltik majd a tudattérből a szükséges ismereteket? A valódi tudás ráadásul igen nagy valószínűséggel nem fog megegyezni a tankönyvben foglaltakkal és a gyerekek a hülyeséget nem fogják többé bevenni.

Fel kell arra készülni, hogy a pedagógusokat hamarosan a tudás-gyorsító technológia rohamos fejlődésének köszönhetően tanulást segítő okos-applikációk váltják fel. Nemzeti érzelmi alapon pedig minél előbb végig kell gondolni, hogy a szellemi kapacitásunkat hogyan tudjuk itt Magyarországon kamatoztatni.

Dienes István és Jakab István beszélgetése.

Hozzászólás