Az elme nem képes felfogni, hogy létezik egy mély, igaz intelligencia, egy transzcendens intelligencia, amely nem mentális erőfeszítés és fogalmi megértés terméke. Nem tudja elképzelni, hogy lehetséges olyan bölcsesség, amelyik nem gondolatok, illetve elsajátított és felhalmozott tudás formájában ölt testet.

Az igazi spirituális késztetés mindig az elme mögé nézésről szól. Ha képes vagy elengedni az összegyűjtött tudást, egy teljesen más létállapotba kerülsz. Ebben a dimenzióban minden tapasztalás elhalkul benned. Lehet, hogy az elme még mindig ott csacsog a háttérben, az is lehet, hogy nem, a lényeg az, hogy a tudat nem foglalkozik többé vele. Nem kell azzal törődnöd, hogy leállítsd. Tudatosságod szépen áthalad a tudás falán, egyenesen abba a bizonyos nagyon csendes állapotba. Ebben a csendben aztán rájössz, hogy semmit sem tudsz – egyszerűen azért, mert minden elsajátított tudásodat a hátad mögött hagytad az elméddel együtt.

Ez a csendesség felfoghatatlan az elme számára. Ismeretlen. Ahogy mélyebbre mész, szó szerint valami nagy titokban van részed. Ilyenkor ismét bejöhet a kíváncsi elme, hogy megtudja, miről van szó, és hogy megpróbálja megmagyarázni azt. Ez azonban nem visz mélyebbre. A titok csak akkor tárul fel jobban, ha lemondasz az irányításról.

Amikor látod, ki és mi vagy valójában, az összes addigi elmélet megbukik. Üres vagy, csak a tudatod létezik. Ebben az ürességben megízlelheted, milyen is a létezés. A létezés, amely még azelőtt van, mielőtt bárki vagy bármi lennél.

Ha egyszer igazán mélyen felismered mindazt, amiről beszélek — na nem az elméddel vagy deduktív következtetések által, hanem közvetlen tapasztaláson, ébredésen keresztül -, hirtelen minden hihetetlenül egyszerű lesz. Mert amint a fogalmi tudásod által felépített világ a helyére kerül, már meg is haladtad, túl is lépted azt. Onnantól kezdve tudod, hogy valójában végtelen, örök tudat vagy, amely most éppen egy nő vagy egy férfi alakjában öltött testet. Minden, ami létezik, voltaképpen tudat, Isten, Én, szellem – nevezd, ahogyan tetszik – valamilyen megjelenési formában. A Buddháról azt mondják: nem-én. Ha azt látod, látod az Egységet. Mert csupán Isten létezik. A világon mindenben ő ölt testet: a padlóban, az emberben, a falban, a székben.

Adyashanti-Az Üresség Tánca

Amikor minden elmélet megbukik

Üzenet | 0 Comments

Hozzászólás