Perszonokrácia, új faj születik

Birkalétünk alapja a “dolgozz, szenvedj, öregedj és halj meg” program. A juhásznak pedig, aki őrzi az emberiség nyáját, nem is célja, hogy a birkái rendetlenkedjenek, hogy kilógjanak a sorból, vagy hogy fellázadjanak bármi ellen is.

Gondosan felügyeli minden lépésünket, programozással minimalizálni akarja az esetleges szabad akaratból történő váratlan és kiszámíthatatlan reakcióinkat. Bekövetkezett a totális kontroll, ami annyira jól sikerült, hogy ha körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy az emberiség zsákutcába jutott. Eddig bambán, bután, lehajtott fejjel meneteltünk a vágóhíd felé, de mára már gyorsuló sebességgel rohan fajunk fejjel a falnak.

Birkaként valóban megérettünk a kipusztulásra. A közelgő végítélet paradoxonja azonban az, hogy a lehetséges pusztulás magában rejti egy esetleges evolúciós ugrás potenciálját is. Az ember pillanatnyilag nem más, mint egy átmeneti faj az állat és a legmagasabb isteni minőség között.

Aki ezt felismeri, szabad akaratból, saját, egyéni döntést tud hozni, hogy megáll, kiszáll, felébred, mielőtt a falba csapódik és szétkenődik rajta. Egyénileg kell tehát eldönteni, hogy a vesztünkbe rohanó túlélés helyett mást választunk, hogy a most zajló evolúció öntudatlan tárgya helyett, annak tudatos résztvevőiként egy új faj, egy új világ alapítói leszünk-e, avagy sem.

France és Horányi Ágnes beszélgetése.

Hozzászólás