A lejáratás pszichológiája

Az emberek félnek és a félelmeik felerősítésén keresztül az életük könnyen irányítható, gondolataik, döntéseik, cselekedeteik úgy manipulálhatók, hogy ők azt észre sem veszik. Az állandó félelem miatt tudattalanul folyamatosan védekezési, illetve hirtelen támadási reakciókészültségben vagyunk.

Ez gyakorlatilag szünet nélküli túlélési készenlétben, stresszben tart bennünket. Annyira megszoktuk már ezt, hogy magunkon észre sem vesszük az ellenséges, veszélyt sugalló üzemmódot, mindig csak másokon.

Az emberi játszmáinkban, a kapcsolatainkban azonban nyíltan megmutatkoznak ezek a tulajdonságaink, még akkor is, ha igyekszünk viselkedni, palástolni, szelídnek maradni, intelligensen próbálunk egymáshoz, az élethelyzeteinkhez, az élethez hozzáállni. Napjainkban még inkább az arrogancia, a tolerancia, a megértés teljes hiánya, mások szándékos lejáratása, a vádaskodás, a sértegetés, a gyanúsítgatás a jellemző. Orwelli időket élünk.

Mi az oka ennek a rengeteg autizmusnak, nemcsak a született, hanem a szerzett tüneteknek is? Hányan vagyunk, akik nem is tudjuk, hogy autisták vagyunk valamilyen mértékben, annak valamilyen típusában? Milyen játszák zajlanak az autizmus körül és mit üzen a világnak az autizmus?

Tóth Zoltán és Horányi Ágnes beszélgetése.

Hozzászólás