Felvételi eljárás taigetoszi módra

Egy hatalmas megmérettetés és szintfelmérés, de még az is lehet, hogy egy nagy emberi kísérlet részesei vagyunk. Nagy vízválasztó elé érkeztünk jelen földi életünk minden területén. A rendkívüli megmérettetés alól természetesen a gyermekeink sem képeznek kivételt. Jól tudjuk, hogy a világunk olyanná fog alakulni, ahogyan a gyermekeinket neveljük. Ők a jövőnk. Mi pedig olyanná teremtettük a mostani világot, ahogyan minket neveltek annak idején. Nyugodtan nézzünk csak körül!

A közel egy éve tartó, traumatizált állapotban, a pandémia közepette zajlott le az idei középfokú felvételi eljárás. A feladatok nehézségi fokozata alapján úgy tűnik, hogy alapvetően nem a diákok tudására voltak kíváncsiak, hanem inkább a rendkívüli, illetve a magasan fejlett képességekkel rendelkezők kiválasztását célozta meg a vizsgasor összeállítója. Egyre nagyobb az igény az egyéni tehetséggondozásra, de úgy tűnik, hogy folytatódik a versenyistálló képzés.

Digitális és online oktatás, belecsöppentünk egyenesen az oktatás evolúciójának kellős közepébe. Menjünk azonban ennél is tovább, mi mindenre lehet még, jó – akár a gazdaság fellendítésére is – a digitalizálás?

Dienes István és Jakab István beszélgetése.

Hozzászólás