Szollár Szilvia: Hogyan akarja megnövelni a tudattalan az életidőnket? | VNTV Tábor 2021

A tudattalanunk célja, hogy védje az életünket, és mindent elkövet azért, hogy elkerüljük az életveszélyes helyzeteket. Ennek érdekében, ha kell, felülbírálja a döntéseinket, szétválaszt akár a szerelmünktől, meghiúsítja a terveinket, illetve olyan spontán reakciókat vált ki belőlünk bizonyos élethelyzetekben, amikre értetlenül nézünk, és nem tudjuk, hogy vajon miért is úgy cselekedtünk ahogy, vagy éppen miért sértettük vérig azt, akit a legjobban szeretünk?

A tudattalanunk rejtélyekkel telt tárháza tehát igen meglepő élethelyzeteket is produkál, akár teljesen meg- és összezavarva ezzel az életünket. De vajon mindig megfelelően funkcionál a tudattalanunk vezérlő rendszere? Biztosan mindig az a legjobb a számunkra, amit ő diktál? Aktuális-e még a tudattalanunk tartalma? Megállja-e vajon a helyét még itt és most, a XXI. században is egy akár 700 évvel ezelőtti tapasztalat emléke, kimenetele?

Biztos, hogy az őseink belénk kódolt tapasztalatai, megélései alapján kell itt és most élnünk? Biztosan jól értelmezi a tudattalan a veszélyeket? Biztosan valósak azok a félelmek és azok a válaszreakciók, amiket a tudattalanunk teremt? Bele tudunk-e, illetve bele kell-e avatkozni ebbe a folyamatba.

Egyáltalán mi a jobb? Az ismeretlen, de valamelyik ősünknél már bevált életvédelmi örökségek szerint élni, vagy érdemes feloldani ezeket, ezek mögé nézni, és tisztán megélni a jelen pillanat valóságát?

Szollár Szilvia előadása a 6. VNTV Tudatosság és Szeretet Táborban.

Kategória: VNTV Tábor

Hozzászólás