Dr. Oláh Zoltánnal beszélgettem a téli álmot alvó mackók titkáról. “Az ősi időszakban az emberiség nem ismerte a cukrot, az elmúlt 300 évre jellemző, hogy cukrot fogyasztunk.

Például a medvék óriási nagy zsírréteget termeltek a nyáron, és ezt az óriási zsírréteget használták fel arra, hogy nyugodtan, békében végigaludják a telet.A cukor hiánya éhségérzetet eredményez a testben.Képzeljük el, hogy ha cukor alapon működne a medve, akkor állandóan felébredne. A zsír fogyasztása, a zsírból átalakított energia békés, nyugalmas működést eredményez.”

Mi ennek az oka?

“Minden biokémia könyv azzal kezdődik, hogyan működteti az inzulin a szénhidrát anyagcserét. A zsír egy teljesen más útvonal, ha nincs elsődleges szénhidrát, akkor a szervezet zsírból is képes cukrot előállítani. Ezt azonban nem az inzulin, hanem a glükagon nevű hormon irányítja. Tehát amikor végképp nincs cukorbevitel, akkor a szervezet automatikusan áttér egy ősi anyagcsere útvonalra, amit a glükagon szabályoz, és a zsírdepók felélésével végződik. Ha valamilyen módon meg akarunk szabadulni a zsírdepóinktól, akkor mindenképpen a szénhidrát, cukor kerülését kell beiktatnunk az étrendünkbe. Kevesebb kenyér, több hús és zsír.”

 

Mennyi idő kell ahhoz, hogy az első számú szénhidrátok fogyasztásáról át tudjunk állni az alternatív cukor előállítási folyamatokra?

“Saját tapasztalatom szerint három hét. Egy barátom mesélte, hogy milyen nagy eredményeket ért el igen rövid idő alatt. Egyből eszembe jutott, hogy minden ősi biokémia könyv ennek a két anyagcsere útvonalnak a különbségével kezdődik. Akkor még nem tudtuk felfogni, hogy milyen élettani jelentősége van ennek.
Nézzük meg például a kettes típusú cukorbetegség előfordulását.
A jelenlegi életünk – stressz, óriási cukorfogyasztás – miatt a hasnyálmirigy teljes egészében túlfokozott üzemmódban van. Szinte minden megbetegedésünknek ez a forrása.
A kettes típusú cukorbetegség egy új keletű betegség, amelynél nem arról van szó, hogy nincs elég inzulin, hanem arról, hogy nem megfelelő időben szintetizálódik.
Ezzel az újfajta étrenddel, amikor az őseink szokásaihoz, a szalonna és zsírfogyasztáshoz térünk vissza, a szervezetnek jóval keményebben kell megdolgoznia.
A glükagon hormon munkája által mégiscsak egy alternatív cukrot tudunk biztosítani az agynak.
Ugyanakkor már a kisgyermekek is cukrot kérnek, mert ez azonnal hasznosul. Ettől van a hiperaktivitás, és a folyamatos cukor utáni vágy. Ha az emberek elfáradnak, azonnal a cukor után nyúlnak. Óriási zsírfelesleget hordoznak a testükön, ugyanakkor folyamatosan cukoréhségük van. Tönkreteszik a hasnyálmirigyüket, de a zsírpárnájukat nem tudják hasznosítani, mert leszoktak arról, hogy az egyes számú cukor helyett az ősi cukormobilizálási útvonalat használják. Az agy pedig ettől is ugyanúgy pörög – egy ideje már beszélgetünk, és régóta nem ettünk cukrot.
Adj három hetet az életedből, hogy leszokjál a cukorról, és a tested ez idő alatt megtanulja, a glükagon irányította anyagcserét.
Gondoljátok meg, hogy a hibás tudásunkkal az egyes számú cukorból hajtottuk ezt a gyönyörű gépezetet, pedig a glükagon hormon anélkül ott van a testünkben, hogy azt felhasználnánk.
Képzeljétek el ezt a csendes átalakulást, hisz a medve is ugyanennek a hormonnak a segítségével égeti el a zsírtartalékait téli álma alatt. Nincs stressz, nincs semmiféle feszültség az életében. Nekünk is meg kellene fontolni az áttérést a másodlagos hasznosításra.”

Milyen könnyen eshetünk vissza a cukorfogyasztásba, ha egyszer áttérünk a cukor genezis újraképződéses üzemmódunkra?

“A szervezet, mint minden más rendszer, hajlamos a legkönnyebben fogyasztható üzemanyagra rászokni. A cukor közvetlenül felhasználódhat az agyban, bizonyára mindenki hallott már a szőlőcukorral megírt érettségikről. Minden egyszerűbb a cukorral, viszont a cukor olyan, mint az ópium, a test könnyen hozzászokik a jóhoz, és sokkal inkább arra kell trenírozni a szervezetet, hogy ne halmozzon fel zsírt, hanem csak addig halmozza, ameddig az le is tud bomlani. Ha cukrot juttatunk a szervezetbe, akkor a zsírok fölöslegessé vállnak és lerakódnak. Ha pedig nem viszünk cukrot a szervezetbe, akkor az kénytelen a zsírból visszaállítani a cukrot.
A tudatos étkezés legújabb formája: cukor helyett szalonna a gyereknek.”

A glükagon anyagcsere titkairól beszélgettünk, amikor úgy maradhatsz karcsú, hogy nem eszel édességet, és az összes zsírodat átalakítod energiává, gondolkodássá és beszélgetéssé.

Jakab István

Van élet cukor nélkül

Cikkek | 1 Comment

Hozzászólás