Dr. Fülöp Sándorral „Sorsnavigátor” című könyvének 2014-es megjelenése apropóján beszélgettünk.

Gunagriha a spirituális nevem, a lelki nevem: ez a lényeg neve. Ős indiai nyelven istenszeretőt jelent, illetve sok-sok isteni képesség és tulajdonság lakótemplomát. A „guna”-k a jó tulajdonságok, a „griha” pedig uradalmi lakópalota. Így egybe, mint szó nem létezik, csak a nevemként. Egyébként Fülöp Sándornak hívnak, Erdélyben születtem. Ausztriában élek, ahol fogorvosként dolgozom. Előadásokat is tartok: igyekszem azokat, a mesterem filozófiáját illető dolgokat továbbadni, melyeket én magam is megtapasztalok és megélek. Legfontosabbnak az őszinteséget tartom. Mindenkitől elvárjuk, de sajnos nem éljük. Mindenki őszinte a maga skálájának megfelelően, de az igazság az, hogy nem vagyunk őszinték mi, emberek. Ez az a hiány, ami miatt a problémáink vannak. Az őszinteséget csodának tartom, amit nagyon kevés ember mer fölvállalni. Félünk tőle, mert ha velünk őszinték, megsértődünk, ha pedig mi vagyunk őszinték, akkor azok sértődnek meg. Így kerüljük az őszinteséget. Huszonhét éve élek spirituális életet és Sri Chinmoy az én mesterem. Életem értelmét adta, hogy sz-nak tanítványa lehetek, mélyebb értelemben pedig, hogy fölfedezzem és megvalósítsam az igazi énemet. Tudatossá váljon, hogy ki vagyok valójában, mint szellemi lény. Egy idő óta nincsenek terveim, csak az, hogy úgy éljem az életem, ahogy eddig. A kalendáriumomat mások töltik ki…

Spirituális fejlődésünkhöz szükségünk van-e mesterre, vagy mindenkinek a saját mesterévé kell válnia?

Mind a kettő igaz, csak előbb mester kell ahhoz, hogy aztán a saját mesterünkké válhassunk. Persze minden ember fejlődik a Földön. Az is, aki ateista, aki nem hisz semmiben, a lélekben sem. Mert fejlődni kell. Ezért van kitalálva ez a színpad ezen a Földgolyón. Nem mindegy, hogy gyalog mész el egészen Athénig vagy pedig repülővel. Valahogy így néz ki a különbség aközött, hogy mesterrel, vagy a nélkül haladsz. Ahogy megtaláltam Sri Chinmoy könyvét, ami mágnesként vonzott, leültem meditálni és ő megjelent nekem. Kezével megérintett. Így misztikus tapasztalatokat szereztem, aztán „földi” kapcsolatba is kerültem vele. A világ minden részén találkoztunk. Sri Chinmoy Indiai születésű árva gyerekként ashramban nevelkedett. Harmincegy évesen ment Amerikába, New York-ban élt. Az ún. integrált, ill. szintetizált jógát ő ültette gyakorlatba. 2007 óta már nincs a testében. Nemzetközileg elismert mester volt. Mi, tanítványai olyan spirituális életet élünk, hogy nem vonulunk vissza a világtól, sőt minél inkább benne vagyunk, melyet Isten a teremtményein keresztül közelít meg.

Az alázat-e a mesterek útja?

Az igazi mesterek útja az alázat. Isten maga az alázat. Ha nem így volna, nem tudna hozzánk eljutni és mi nem éreznénk belőle semmit. Úgyhogy, egy igazi mester az alázat megtestesítője.

Miről tehet Isten az életünkben?

Miről nem tehet Isten az életünkben? Ez a válasz.

„Fejlődni kell, ezért van kitalálva ez a színpad a Földgolyón” – Gunagriha

3 Kérdés | 1 Comment

Hozzászólás