Kedves olvasó, nehéz fába vágtam a fejszémet. Az egyik legbonyolultabb területet kell elmagyarázni laikusoknak úgy, hogy végre megértsék a lényeget, ne lehessen többé őket frusztrálni a fejük felett repkedő latin szavakkal és számukra érthetetlen orvosi kifejezésekkel. Mert mindenkinek jogában áll tudni, érteni, ha már az egészségéről, az életéről van szó!

Megjegyzem, jelenleg a gyakorlati endokrinológia 25 évvel van lemaradva a már bizonyítottan működő klinikai kutatások eredményei mögött! Pedig ezek publikusak (www.pubmed.com) Bármennyire is borzasztóan hangzik, még mindig a régi, nem az okot megszüntető, hanem a tünetet elnyomó logika és protokoll szerint megy a gyógyítás úgy a pajzsmirigy betegségek, mint a szteroid (nemi hormonokkal) összefüggő, széles skálán működő betegségek területén.

Kezdjük az elején. A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) olyan mirigyek, amelyek az életműködéseket szabályozó hormonjainkat közvetlenül a sejtközi térbe, és ez által a véráramba juttatják. A hormonok, mint hírvivő vegyületek, így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat. Az endokrin mirigyek összessége a belső elválasztású mirigyek rendszere, az endokrin vagy hormonális rendszer.

A vér olyan, mint egy koktél, rengeteg vegyület kering bene. Minden vegyületnek egy receptor felel meg. Kizárólag a receptor által tud a sejtbe bejutni egy hormon. Ha bejutott, behatol a sejtmagba és a DNS megfelelő kromoszómáinak kiadja a parancsot, milyen fehérjét gyártson le, hogyan működjön optimálisan a sejt. A receptor olyan, mint egy zár, amibe a speciálisan „bereszelt kulcs”, vegyület talál bele. Ezért a szervezet olyan bölcsen oldotta meg, hogy hiába tartalmaz sokféle vegyületet a vér, minden sejt csak olyan receptorokkal rendelkezik, amilyen vegyületek fogadására hivatott.

Hormonok, mint hírvivő vegyületek nélkül percek alatt meghalnánk! Az öregedés és a betegségek többnyire tulajdonképpen nagyrészt a hormon mennyiségek megcsappanásának és a receptorok érzéketlenségének a rovására írhatók. Tehát az idő múlásával egyre kevesebb hormont gyárt a szervezetünk, és megfelelő információk hiányában a sejtek és a szervek nem tudnak már helyesen működni, leépülünk, megbetegszünk.

Éppen ezért alakult ki az orvostudomány új ága, az anti-aging medicina, amely előtérbe helyezi a bioazonos hormonpótlás fontosságát. És itt, a bioazonos szón van a hangsúly! Ez azt jelenti, hogy tökéletesen azonos a hormon molekulája, az atomok térbeli elhelyezkedése azzal, amit a szervezet is legyárt magának. Hála Istennek ezt már biokémikusok elő tudják állítani többnyire a mexikói vad yam gyökérből. Ez a gyökér tartalmaz egy dioszgenin nevű vegyületet, amely annyira hasonlít az emberi nemi hormonra, hogy egy pár kémiai kötés módosításával, le tudják utánozni az eredeti hormont! Tehát nem minden káros, amit laborban állítanak elő, ha azt felismeri a szervezet és sajátjaként fogadja el. Azt tudni kell, hogy a szteroid (nemi) hormonok koleszterinből alakulnak ki. Ezért nagyon károsak a legújabb klinikai kutatások szerint is a koleszterin-csökkentő (statinok) tabletták.

A hormonok kémiai képletét nézve rájövünk, hogy nagyon hasonlítanak egymásra, ezért is könnyű őket bio-azonosra legyártani! A hormonok egymásból alakulnak át egy újabb hormonná. Ezért, ha az egyik kényes egyensúlya felborul, az kihat az összes többi hormonra!

Most jöjjön egy kényes téma! A csúsztatás lényege, hogy eddig, amit a média megszellőztetett a hormonok veszélyességéről, az mind mesterséges, módosított molekulájú, nem bioazonos gyógyszeripari termék volt (pl. hormonpótló tabletták). A probléma abból adódik, hogy jogilag „az anyatermészet vegykonyháját”, a természetes hormonok vegyületeit egy cég sem védheti le magának, mint saját szellemi terméket. Tehát nem éri meg drága kutatásokat finanszírozni, ha a végterméket nem lehet kamatoztatni. Hogy mégis jogi védjeggyel lehessen ellátni egy gyógyszeripari terméket, ez esetben hormont, annak saját fejlesztésűnek kell lennie, hogy kizárólagos gyártást, forgalmazást és profitot élvezhessen.

Nos, ezért aztán a bioazonos hormonokat (mert előbb tudták őket előállítani!), laboratóriumban épp csak annyira torzították el, hogy saját szellemi terméknek számítson és megfeleljen a fent leírt gazdasági és jogi szempontoknak. Igen ám, de egy módosított hormon, amit a test nem a sajátjaként ismer fel, másképp hat, és ebből adódott a probléma. A legtöbb nő már 35 éves kora után egyre ritkábban ovulál (peteérés). Ha elmarad az ovuláció, a petét tartalmazó zsák sem tud felrepedni (ez a tüszőrepedés). Ha nincs tüszőrepedés, ami sárgatest hormon kibocsátással jár, és beindítja a progeszteron termelést, akkor progeszteron hiányában egy nő ösztrogén domináns lesz. Mivel egy bizonyos ösztrogén némely metabolitja proliferatív (sejtburjánzást elősegítő: 4- és 16 hidroxy-ösztron), ekkor alakulnak ki a fibrómák, ciszták, miómák.

A progeszteron az ösztrogén sejtburjánzó aktivitását hivatott leállítani, hiszen épp ellenkezőleg hat. A hibás sejtek apoptozisát (önkéntes sejthalálát) irányítják. Tehát az ösztrogén a „felépítő hormon”, míg a progeszteron a „leépítő hormon” egy nő ciklikus hormonális életében. E nélkül a kényes egyensúly nélkül, a progeszteron (nem a módosított, és káros molekulájú progesztin, ami a fogamzásgátló tablettákban van!!!) hiányában egy nő veszélyben van!

Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja
Bibliográfia: Thierry Hertoghe, M.D., Jules-Jacques Nabet, M.D., „Hormone Solution”
T.S. Wiley, Julie Taguchi, M.D. Bent Formby, Ph.D. „Sex, Lies and Menopaus

Tihor-Herczeg Kyra: Bioazonos hormonpótlás I. rész – Csúsztatások, hazugságok, félrevezetett tömegek

Cikkek | 2 hozzászólás

Hozzászólás