Elevenítsünk fel egy pár gondolatot az első rész tartalmából, hogy könnyebben megértsük a folytatást is.

fiatal-idos

„Hormonok, mint hírvivő vegyületek nélkül percek alatt meghalnánk! Éppen ezért alakult ki az orvostudomány új ága, az anti-aging medicina, amely előtérbe helyezi a bioazonos hormonpótlás fontosságát. A hormonok egymásból alakulnak át egy újabb hormonná. Ezért, ha az egyik kényes egyensúlya felborul, az kihat az összes többi hormonra! Azt tudni kell, hogy a szteroid (nemi) hormonok koleszterolból alakulnak ki. Ezért nagyon károsak a legújabb klinikai kutatások szerint is a koleszterin-csökkentő (statinok) tabletták.”

aging-1

„A legtöbb nő már 35 éves kora után egyre ritkábban ovulál (peteérés). Ha elmarad az ovuláció, a petét tartalmazó zsák sem tud felrepedni (ez a tüszőrepedés). Ha nincs tüszőrepedés, akkor progeszteron hiányában egy nő ösztrogén domináns lesz, és itt kezdődik az egészségének a veszélyeztetettsége. A progeszteron az ösztrogén sejtburjánzó aktivitását hivatott leállítani, hiszen épp ellenkezőleg hat. A hibás sejtek apoptozisát (önkéntes sejthalálát) irányítják.„

És most vizsgáljuk meg a kérdést közelebbről, mert itt is sok a csúsztatás, a letagadott és elhazudott (amúgy publikus) klinikai vizsgálat.

Először is az ösztrogén gyűjtő fogalom.

Három fő ösztrogén típust különböztetünk meg:

E1: Ösztron ennek lehetnek veszélyes metabolitjai is a lebomlás során.

2-hidroxy-ösztron (jótékony, rákellenes hatású)

4-hidroxy-ösztron (veszélyes, proliferációt elősegítő)

16-hidroxy-öszton (veszélyes, proliferációt elősegítő)

aging-2

4-hidroxy-ösztron és 16-hidroxy-ösztron, utóbbi kettő felelős a női nemi szervekkel (miómák, fibrómák, ciszták, endometriózis) és mell-, petefészek-, méhrákkal kapcsolatos daganatok kialakulásáért is.

Az ösztrogén metabolitok gyors kiürülését a szervezetből segíteni lehet a Calcium-D-glucarate -al, valamint a DIM-el (Diindolylmethane, a keresztes virágú növények koncentrált kivonata, mindkettő étrend-kiegészítő, utána lehet keresni a neten) amely enzimatikusan blokkolja azt az útvonalat, amely alapján (lásd az ábrát) az ösztron E1, e két veszélyes metabolittá bomlik le.

Gyakorlatilag olyan ez, mint a finom hangolás. Tulajdonképpen nem az ösztrogén a veszélyes, hanem némely metabolitja, ami a lebomlás és kiürülés során keletkezik!

A jó hír, hogy mindent az enzimek irányítanak, és ha a megfelelő enzimet blokkoljuk (DIM-el), akkor ki sem tud alakulni az a lebomlási útvonal, ami rákot tud előidézni. Ezért nevezem ezt finomhangolásnak., akárcsak egy DJ pultnál, ahogy a hangokat keverik…

Bioazonos hormonpótlás esetén, eleinte 3 havonta, majd fél évente kell csinálni egy vértesztet, és behangolni a szervezetet.

Persze, hozzáértő szakember kell, anti-aging postgraduális végzettséggel rendelkezzen, és látogassa a világszerte megrendezett továbbképző kongresszusokat és szemináriumokat, mindig legyen tisztában a legfrissebb tudományos vívmányokkal.

aging-3

A mai magyar orvosok tankönyveit a gyógyszeripar docensei, professzorai írják, régi, 25-30 éves információkat tartalmaznak! A helyzet az, hogy a gyógyszeripar ügyeletes ügynököket képez ki magának orvosok formájában, vakon recepteket felíró janicsárokat, akiket folyamatosan látogatnak a gyógyszeripari termékeket promotáló orvoslátogatók, ettől virágzik ennyire a gyógyszeripar gazdaságilag. Mi is lenne a gyógyszeripar részvényeseivel, ha egyszercsak tényleg gyógyítanának a gyógyszerek, és nem tüneteket próbálnának elnyomni halálos mellékhatások árán???

Magyarországon majdnem lehetetlen hozzáértő endokrinológus szakembert találni!

Annál szomorúbb sincs, hogy például egy nőgyógyásznak fogalma sincs a nemi hormonok igazi funkciójáról, és lebomlási útvonaláról, arról az alapvető dologról, hogy mi a funkciója a bioazonos progeszteronnak, mennyi kíntól megvédené az agyonműtött, nőgyógyászati műtétekkel szétkaszabolt nőket.

aging-4

aging-5

Elég durván belenyúltak az eredeti progeszteron molekulába, Te is láthatod! Hogyan is tudna ugyanúgy hatni a szervezetben, mint az eredeti????

aging-6

A fogamzásgátlók négy generációjának a molekulái! Nos ezek már köszönő viszonyban sincsenek az eredeti hormonaiddal. Csodálkozol, ha megöl?

Igen, a nőgyógyászodnak fogalma sincs, mi a különbség progeszteron és a torzított gyógyszergyári progesztin molekulája között!

A fogamzásgátlókban természetesen progesztin van. Ő tehető felelőssé az agyvérzésért, vazo-szpazmatikus szívinfarktusért, mélyvénás trombózisért, mell-, petefészek-, és méhrákért! Jó mi???? Az elhízásról, libidóvesztésről és oszteoporózisról ne is beszéljünk!

Térjünk vissza a lényegre!

Mindig a jó 2/16 hidroxy-ösztron arány a fontos, ezt 24 órás vizeletből lehet megállapítani, egy Estronex nevű vizsgálattal.

Tehát az oly rettegett ösztrogénről kiderült, hogy tévesen ítélték meg, nem lehet általánosítani, ráfogni, hogy önmagában segíti a rosszindulatú sejtburjánzást.

Például a z E2 ösztradiol egyik metabolitjának, a 2 methoxy-ösztradiolnak a legújabb klinikai kutatások szerint rákellenes hatása van!

Van, aki hajlamos a rossz metabolitok szintézisére, annak nagyon ajánlott a DIM már megelőzésre is, hiszen proliferáció, (roszindulatú sejtburjánzás) a klinikai vizsgálatok és legújabb kutatások szerint, mindig a 4-hidroxy-ösztron és a 16-hidroxy-öszton rovására írható.

aging-7

Ami érdekes, a hasi zsírok is részét képezik az endokrin rendszernek, és képesek E1, ösztront előállítani. Változó korban így kompenzálja a szervezet az alulműködő petefészkek hiányos hormon (ösztradiol) kibocsátását.

De ne feledjük, nekünk nem E1- ösztronra, hanem E2- ösztradiolra lenne szükségünk! Az ösztradiol (E2) egy bölcsen önmagát leszabályozó vegyület, egy dimér molekula. “A”és “B” típusú receptorokhoz egyaránt kötődik, a sejtburjánzást gátoló receptorokat részesítve előnybe!!! Ez olyan, mint az autónál a gáz-fék egyensúly.

A progeszteron hiányában túltengő ösztrogén a pajzsmirigyet alul működésre sarkallja, a lassú anyagcsere pedig többek között elhízáshoz vezet, és a kör bezárul, minél több a hasi zsír annál jobban lelassul a pajzsmirigy működése, és így tovább, ez egy öngerjesztő folyamat. Ez zajlik változó korban, és ezért majdnem ellehetetlenül ebben a kritikus korban a fogyókúra is.

aging-8

aging-9

Arról nem is beszélve, hogy a férfiakban felhalmozódott ösztron E1, mellképződéshez, hastájéki zsírlerakódáshoz, libidó vesztéshez, impotenciához, és prosztata megnagyobbodáshoz vezet, sőt a prosztata rákot is az okozza!

aging-10

aging-11

Óriási szerepe van ugyanakkor a környezeti vegyszereknek is, ezek egy része a xenoösztrogének, vagyis ösztrogén molekulához hasonlító vegyületek, amelyek aktiválni tudják a receptorokat, tehát valós hormonhatást képesek kiváltani! Ilyenek a műanyagok (ne igyál soha vizet műanyag palackból!), gombaölők, fertőtlenítő-fehérítők, illatosítók, rovar- és gyomirtó szerek stb.)

E2: Ösztradiol, a legfontosabb ösztrogén típus az egyik alap, és legdominánsabb, másodlagos női nemi jellegért felelős hormon. Az ösztradiol egy nő egészségének, jó közérzetének, erőnlétének, termékenységének, egészséges szexualitásának az alapja, záloga.

A szervezet a 17-béta-ösztadiolt gyártja le, (nincs káros metabolitja!!!) ezt érdemes pótolni indokolt (vérteszt) esetben, hiszen nyugat Európában, Amerikában már kapható bioazonos alkoholos vagy liposómás (jó felszívódású) gél formájában!

A bioazonos ösztradiolt kizárólag bőrre szabad kenni, nyakra, dekoltázsra, száj és szem köré. A bőrön keresztül egyből a véráramba jut, ez a hormonkibocsátás természetes útvonala! Arról nem is beszélve, hogy az ösztradiol felelős a kollagén, és elasztán beépüléséért és megtartásáért a kötőszövetben. Nincs is ennél hatékonyabb fiatalító arckrém!

Az ösztrogént sohasem szabad orálisan alkalmazni, mert a máj másképp metabolizálja! A hormonkibocsátás természetes útvonala a direkt módon, a véráramba való juttatás.

A legtöbb ösztrogén receptor a szívben és az agyban van. A szív- és vérkeringés egészséges működéséhez elengedhetetlen a normál szintű ösztrogén szint. Nem véletlen, hogy a változó korú nők közül tízszer többen halnak meg infarktusban, mint mellrákban, de mi mégis attól félünk, amit a média többször propagál!

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az időskori demencia (előszele a feledékenység) és az Altzheimer kór kialakulásában is szerepet játszik az agy ösztrogén hiánya, hiszen a nemi szteroid hormonok az agyban neurotranszmitterként viselkednek. Nélkülük képtelen az agy normálisan működni!

E3: Ösztriol, főleg terhesség idején, a magzat mellékveséje és a placenta révén termelődik jelentősebb mennyiségben, sejtburjánzás elleni védő hatása is kimutatott.

aging-12

Egy terhes nőnek néha exponenciálisan megnövekszik a melle, ami nem más, mint egy irányított, jóindulatú sejtburjánzás, hiszen ki kell fejlődniük a tejmirigyeknek! Ilyenkor egy terhes nő szervezetében hihetetlen arányban megnő az ösztriol E3 mennyisége, ami rákellenes hatással bír, hiszen kizárólag a B típusú receptorokhoz kötődik, illetve a progeszteron néha ezerszeresére emelkedik a vérben.

Ennek két oka van: a rendellenes sejtburjánzásokat még időben programozott sejthalálra ítéli, illetve elvetélés ellen segíti a magzatot megmaradni az anyaméhben! Ezért, aki veszélyeztetett terhesnek mindenféleképpen szednie kell a bioazonos progeszteront, nem a gyógyszergyári módosított progesztint!

Egyébként a húgy-utak egészséges működéséért-, valamint a vagina falának kondicionálásáért felelős is felelős az ösztriol E3. Akinek túl kevés van belőle, inkontinenciával küzd egy bizonyos kor után. (Persze, ha ez publikus lenne, nem tudnának annyi női pelenkát eladni jó áron!) Az Esztriol E3 hüvely zseléként alkalmazható megfelelő mennyiségben. Többnyire csak külföldi, német, francia, amerikai endokrinológusok vannak ezzel tisztában, a drága anti-aging (fiatalító) klinikákon.

Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll, csak teljes terjedelmében megosztható, közölhető, a forrás feltüntetésével.

Bibliográfia: Thierry Hertoghe, M.D., Jules-Jacques Nabet, M.D., „Hormone Solution”, T.S. Wiley, Julie Taguchi, M.D. Bent Formby, Ph.D. „Sex, Lies and Menopause”

Tihor-Herczeg Kyra: Bioazonos hormonpótlás II. rész – Aging, avagy a Nő tragédiája

Cikkek | 1 Comment

Hozzászólás