Ha megismerkednénk a hipnózissal, nem kellene többé attól rettegnünk, hogy tudtunk nélkül hipnotizálnak bennünket. Kovács Sára Judith hipnoterapeutával beszélgettünk.

Mik azok a jelenségek az ember életében, amikor egy hipnoterapeuta, a hipnózis tud segíteni neki?

Ha vannak ismétlődő helyzetek az életedben és állandóan belefutsz ugyanazokba. Tegyük fel továbbá, hogy abból a rengeteg alternatív gyógymódból kipróbáltál hármat, vagy négyet és valamiért egyiknél sem értél el eredményt. Ha nem tudod eldönteni, hogy benned van-e a hiba, hogy a gondolkodásodon kell-e tekerni, vagy esetleg valami berögzött, régi – akár családi, akár társadalmi szociális – mintát hordozol, vagy akár előző életből hozod magát a problémát – természetesen, ha hiszel ebben.

Hogyan tudom megválasztani a jó terapeutát a magam számára, honnan tudom, hogy kinél lehetek a kezelés során biztonságban?

Leginkább akkor vagy biztonságban, ha olyan ember ajánlja a terapeutát, akár engem, akár valaki mást, bármelyik kollégámat, aki személyesen volt már nálam. Ez az első számú garancia. Gondolj bele, mielőtt elmész fogorvoshoz, nőgyógyászhoz, fodrászhoz, az lesz az első, hogy megkérdezed a barátnődet, ismerősödet, hogy kit tud ajánlani neked, akiben megbízhatsz, akit szívesen ajánl, akit nyugodtan felkereshetsz. Árban nagyjából mindenki egyforma. A legelső dolog tehát a személyes ismeretség, ugyanakkor létezik Magyarországon egy hipnózis egyesület, ahol szerepelnek az egyesületi tagok, s ők felelősséget vállalnak a tudásukért, a munkájukért. A lista nyilvános, az interneten elérhető.

Miért van bennünk rossz érzés, amikor arra gondolunk, hogy hipnotizálnak bennünket?

Több dolog miatt alakult ez ki bennünk. Az első dolog a belső félelem. Nem szeretjük a változatosságot és igazából mindenkinek kényelmesebb benne lenni még a rosszban is, mint kilépni belőle. Nem szeretünk kilépni a komfort zónánkból, nehezen tudjuk az ezzel egyidejűleg érkező újdonságokat feldolgozni, befogadni, magunkba integrálni. Úgy érezzük, hogy az új helyzetbe beilleszkedni sokkal komplikáltabb, mint benne maradni abban, amit már ismerünk.

A másik dolog pedig, hogy én úgy gondolom, hogy sok mumus van a hipnózis terén. A gimnáziumban kötelező volt Thomas Mann, Mario és a varázsló című műve és az emberek emiatt könnyen megijednek a hipnózis hallatán. Ezen kívül erről kevés az ismeretanyag. Az emberek nincsenek felvilágosítva arról, hogy mi is pontosan a hipnózis, és azt hiszik, hogy a hipnotizőr úgy manipulálja őket, hogy ahogy szeretné. Ahhoz, hogy a kétségek eloszoljanak, egy hipnoterapeuta vezetésével érdemes kipróbálni és megtapasztalni ezt a nagyon hatékony módszert.

Szerkesztette: Horányi Ágnes

A hipnózis gyógyító erő

3 Kérdés | 0 Comments

Hozzászólás