Mi kellene ahhoz, hogy tudatosodjon az orvos társadalom?

Először is vissza kellene hozni a hippokratészi esküt, a hippokratészi eskü szövegét. Magyarul meg kellene taníttatni, mert amikor esküt teszünk, nem emlékszünk semmire. Egyébként is latinul megy – vagy ment akkor, amikor még ment – továbbá az orvos-beteg kapcsolat tantárgyat kötelezővé tenném, ha még egyáltalán van ilyen.

Mi kellene ahhoz, hogy egyenrangú félként tudja egy orvos kezelni a betegét?

Először is azt kellene megnézni, hogy ki miért lett orvos? Aki nem anyagi megfontolásból lett orvos, az empatikusan lesz orvos és a mai nehéz körülmények között is vannak olyanok, akik nagyon szépen bánnak a betegekkel, Én sajnos találkoztam olyan kollégával is, aki tőlem kérdezte meg, hogy miért lettem orvos, és amikor én visszakérdeztem, ő azt felelte, hogy eredetileg újságíró szeretett volna lenni, de így többet keres.

Mi kellene ahhoz, hogy az orvosok is felfogják, hogy az ember több, mint egy kémiai szerekkel kezelhető lény?

Én azt gondolom, hogyha az Új Medicina alapjait eljönnének megtanulni, ami már bent van a Semmelweis Egyetemen – igen, ebben volt némi részem, csak ezt a gyógszerlobbi nem fizeti ki – tehát, ha eljönnének megtanulni, akkor pontosan tudnák, hogy minden valahol a szellem és a lélek oldaláról indul, az agyunk, pedig, mint egy számítógépes rendszer küldi az üzeneteket a testünknek és a testünk csak ezeknek az üzeneteknek a megvalósítója.

Meddig tartható az az elv, a Carnegie elv, amit 1910-ben állítottak fel, hogy az ember nem több, mint egy lélek nélküli lény?

Egyre inkább igazolják a lélek létezését. Próbálkozások vannak annak felderítésére, hogy mi történik a halál után, hiszen a test ott marad. Én annak idején megkérdeztem, hogy “- Bocsánat, de ilyenkor mit kapcsolnak le?” – és nem tudtak választ adni nekem. Egy azonban biztos, amitől élünk, az nem a test.

Szerkesztette: Horányi Ágnes

Amikor meghalunk, mit kapcsolnak le? – Dr. Gelléri Juliannával beszélgetünk

3 Kérdés | 1 Comment

Hozzászólás