A 21. század gyógyítói a gombák

A kelet-ázsiai országokban több ezer éves hagyománya van a gombákkal való gyógyításnak.

Számos hazai vonatkozású adat bizonyítja, hogy a különböző gombafajok terápiás célú alkalmazásának a Kárpát-medencében is figyelemre méltó hagyománya van és őseink is alkalmazták a gombákat a népgyógyászatban.

Tágra nyílt világunkban csak a 21. században jelentek meg a különböző gombakészítmények, amelyek elsősorban Kínából érkeztek, és olyan alapvető egészségügyi problémákat gyógyítottak meg, amelyekre már hosszú idő óta vártak az emberek.

Az elmúlt ötven évben nagyot fejlődött a gombák egészségre gyakorolt hatásainak tudományos igényű kutatása is, és több, gombákból előállított hatóanyag frakciót és kivonatot klinikai vizsgálatokban is biztató eredményekkel alkalmaztak. Azonban nem elég csak az egyik vagy csak a másik hatóanyagot kivonni, hanem a szinergizáló hatásra kell törekedni.

A gombákban lévő bioaktív hatóanyagok ugyanakkor a gomba nehezen emészthető sejtfalai közé zárva, étkezéssel nem nagy mennyiségbe kerülnek a szervezetbe. Szükséges a hatóanyagok feltárása modern eljárásokkal. Ezt a kivonatolási technológiát dolgozta ki a Gyógygomba Kutatólabor Kft., amelynek eredményeképpen nem kell elfogyasztani az emésztő rendszer számára egyébként sem hasznosítható kitinvázat, így az értékes hatóanyagok 100 %-ban hasznosulnak.

Szabó Nikolett előadása az MHT Konferencián.

Kategória: Egyéb

Hozzászólás