Egészségesnek lenni egy beteg világban – Dr. Bakanek György, Jakab István

A világ nagyon sok téren beteg. Visszatükrözi, hogy mi is zajlik bennünk. Megmutatja, az arcunka tolja, maszkként rátapasztja önmagunkhoz, egymáshoz, a testünkhöz, a világhoz, a társadalomhoz, a vallásokhoz való hozzáállásunkat. A maszk eddig is rajtunk volt, csak belül hordtuk.

Szét kellett bennünket egymástól választani. Kifütyültek minket az arénából és mindenki ment haza a saját kis kennelébe, hogy ne bántsuk tovább egymást, hogy ne tegyünk több kárt sem a természetben, sem pedig egymásban. Minimalizálódott az egymással való érintkezés, nem kaptuk meg a teret, a lehetőséget arra, hogy folytassuk gyerekes játszmáinkat egymással, amit mi úgy hívunk, hogy élet.

Az egészség felelősség. Egészségesnek lenni meg lehet tanulni! Nem lehet a végtelenségig másokra mutogatni, a világra, a környezetre és a körülményekre fogni a bajainkat. Ma már az orvosok is sokkal nyitottabbak a komplex, integratív módon történő kezelésekre és gyógyításokra, de sem az egészségünket, sem a betegségünket nem bízhatjuk másra!

Minden ott zajlik bennünk. Sokféle módszer, sokféle eszköz, sokféle szer és gyógyír áll ma már a rendelkezésünkre, legyen szó az egészségünk megőrzéséről, vagy a betegségünk legyőzéséről, de végső soron a test, a szervezet az, ami megbetegszik és gyógyul. Ő dönt.

Ha meg is találjuk az ajtót önmagunkhoz, ha megtaláljuk hozzá a megfelelő kulcsot, végső soron akkor is a zár az, ami kinyitja azt…

Dr. Bakanek György és Jakab István beszélgetése.

Hozzászólás