Hol kezdődik az életveszély?

Sokunk az élettől sokan jobban fél, mint a haláltól. A mulandóság és a halandóság miatt az élet látszólag tényleg nagyon veszélyes, és ezért az életet veszélyeztető helyzeteket rendkívül erősen próbáljuk tudatosan és tudatalatt is elkerülni.

A számunkra biztonságot jelentő életvédelmi mechanizmusaink azonban néha már annyira vigyáznak ránk, hogy észre sem vesszük, hogy magát az életet vonjuk meg magunktól. Az élet védelme valóban nagyon fontos ösztön, ugyanakkor sokszor teljesen érthetetlen okokból támad ránk a félelem, nem tudjuk, hogy miért menekülünk állandóan, hogy miért vannak rossz érzéseink bizonyos dolgokkal kapcsolatban.

Még olyanok is vannak, akik kifejezetten szeretnek veszélyesen élni, szeretnek állandó életveszélyben lenni, mert csak abban érzik jól magunkat, az életveszélyt jelentő helyzetekben a leghatékonyabbak, akkor érzik igazán, hogy élnek. Nagy szükségünk van továbbá olyanokra is, akik minden félelem nélkül tudják megmenteni mások életét.

Ahhoz, hogy mi magunk ne jelentsünk mások számára életveszélyt, vagy hogy félelem nélkül, biztonságban élvezni is tudjuk az életet, először önmagunkkal kell tisztában lennünk. A tudatalattinkban zajló folyamatok ma már feltárhatók, és ezek által elkerülhetők azok a félelmeink, amelyeknek valójában semmi realitása nincs már.

Szollár Szilvia és Horányi Ágnes beszélgetése.

Életveszélyelemzés

Weboldal: www.eleveszelyelemzes.hu
Konzultáció: eleveszelyelemzes@gmail.com

Hozzászólás