Jakab István: A baktériumok titkos élete. Mit kell tudni a mikrobiomról? – 2. rész

Ahogy az ember egyoldalúan kezdett táplálkozni, a kedvező és káros bélbaktériumok egészséges egyensúlya felborult. A baktériumok összetételét elsődlegesen az általunk elfogyasztott táplálékok határozzák meg.

A helytelen összetételű tartós étrend következtében, a szervezetünkben lévő baktériumtörzsek is egyoldalúan sorvadtak el, éppen ezért nagyon fontos, hogy a széles spektrumú biodiverzitást újra létrehozzuk az emberi testen belül, hiszen ekkor vagyunk képesek testi-lelki-fizikai szinten minden kihívásnak megfelelni.A mikrobiom sokkal nagyobb dolog, mint amit itt első hallásra, látásra sejtetni enged.

A mikrobiom nem több, és nem kevesebb, mint az embernek egy újabb, ezidáig fel nem fedezett „szerve”, ami azt jelenti, hogy közel ezerféle baktériumtörzs él szervezetünkben, főleg az emésztőrendszerben.A jövő feladata, hogy a mikrobiom szerepét minden tekintetben megismerje.

Ennek segítségével az étrendi terápiák még egyénre szabottabbak, még specifikusabbak lehetnek. A testsúlyproblémák is hatékonyabban kezelhetővé válhatnak. Addig is pedig a jelenlegi ismereteink birtokában annyit tudunk tenni, hogy igyekszünk minden eszközzel fenntartani a bélflóra egészséges egyensúlyát.

Ehhez kell a rostdús, egészséges táplálkozás, valamint kifejezetten ajánlott kúraszerűen pre- és probiotikumok szedése.

Jakab István és Bell Barbara előadása az 5. VNTV Tudatosság és szeretet táborban.

Kategória: VNTV Tábor

Hozzászólás