Valóban pszichiátriai betegség a figyelemzavar és a hiperaktivitás?

Miért nem tud egy gyermek odafigyelni az órán az iskolában, vagy miért nem képes hosszabb ideig egy helyben nyugodtan ülni? Milyen okok állhatnak a figyelemhiányos hiperaktív zavar (ADHD), a tanulási, a viselkedési és az érzelmi nehézségek mögött?

Miket vizsgáljunk meg a háttérben, amikor felmerülnek ezek a tünetek? Milyen nem mentális eredetű problémák okozhatják ezeket a zavarokat? Miért van mostanában olyan nagyon sok sajátos nevelési igényű gyermek? Valóban fogyatékosságról, vagy pszichiátriai betegségről van szó?

A gyermekeink a jövőnk. A mentális és idegrendszeri fejlődésük fontossága rendkívüli, illetve az esetleges különleges igényű gyermekek kezelése, számukra megfelelő körülmények teremtése az esetek egyre növekvő számossága miatt sürgető. Rengeteg gyermeknél diagnosztizálnak megértési, vagy érzékszervi érzékelési zavarokat, akikre speciális igényeire az oktatási és nevelési intézményeknek is fel kell készülniük.
Beszéljünk egy kicsit a kezeléséről is. Valóban csak a gyermekek gyógyszeres kezelése a megoldás? Mire figyeljen oda a szülő, a pedagógus, vagy a gyermeket vizsgáló pszichiáter szakember? Elegendő csak a gyermeket vizsgálni ilyen tünetek esetén?

Nagyon komoly és sokrétű felelősség van a szülőkön: feladatuk, hogy a gyermek egészséges fejlődésének körülményeit megteremtsék, hogy a gyermek képességeinek, vagy nehézségeinek megfelelő nevelésben, fejlesztésben részesítsék, hogy kiválasszák a gyermek számára a megfelelő oktatási intézményt, hogy az esetleges tünetek előfordulásával kapcsolatban megvizsgálják azokat az eshetőségeket, amik kiválthatják ezt a gyermekből, hogy a problémát okozó körülményeken lehetőség szerint változtassanak, hogy segítsék a pedagógusok munkáját is azzal, hogy megtesznek mindent a tünetek csökkentése érdekében, hogy megfelelő szakemberhez forduljanak segítségért, és legyenek tisztában azzal, hogy ha a gyógyszeres megoldásba beleegyeznek, akkor annak milyen következményei lehetnek a gyermek mentális fejlődésére! Ezt még felsorolni is nagyon sok és a szülőségre senkit sem készítenek fel! Ha valaki ebben a témában nehézségekbe ütközik, az alábbi szervezettől kérhet segítséget:

Dobos János, Bene Koppány és Horányi Ágnes beszélgetése.

Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítvány

Postacím: 1461 Budapest, Pf. 182.
Tel.: 06 1 342-6355
E-mail: infor@cchr.hu
Weboldal: www.emberijogok.hu

Hozzászólás